KONIKPAARDEN.NL

Konikhengst
    Nieuws over Konikpaarden
   
Omdat er nu zoveel verschillende kuddes in Nederland lopen is er vaak wel een nieuwtje. Deze nieuwtjes kun je hier lezen.

Het nieuws is vaak afkomstig van de eigenaren of beheerders van de terreinen.

Volle gallop..!
Mis je nieuws over een bepaald gebied of kudde, ga naar Reageren en geef aan om welk gebied het gaat. Twee van de hengsten van de OVP in gevecht

Zwemmen voor je leven, winter 2003
Niet alleen in de Klompenwaard hebben koniks moeite gehad met het hoge water. In natuurgebied de Passewaay aan de Waal bij Tiel hebben de koniks vaste routes gevonden, waarlangs ze bij hoog water naar hoger gelegen gebieden trekken. Bij de hoge waterstand van deze winter ging dat helaas niet op en dreigde een groep vast te komen zitten op een eiland. De natuurbeheerders hebben de dieren vervolgens aangespoord om naar het vasteland te zwemmen. De paarden raakten door die actie een beetje in paniek. Een klein veulen kwam zelfs in de volle stroming van de rivier terecht, waar het even kopje onder ging. Het veulentje moest zwemmen voor zijn leven en bereikte uiteindelijk na een tijdje de overkant. De rest van de groep had geen flauw benul wat de kleine was overkomen. Met dit verhaal wordt weer eens duidelijk, dat koniks taaie rakkers zijn.

De reizen van hengst Faos, zomer en najaar 2002
Hengst Faos leeft in de Molensteense Plas in het Maasplassengebied van Midden-Limburg. Op een dag in de zomer van 2002 besloot hij de Maas over te zwemmen om eens een kijkje te gaan nemen in een Belgisch natuurgebied, waar hij gelijk ruzie begon te maken met de leidhengst van de kudde. Toen de beheerders van de Molensteense plassen het in de gaten kregen liep hij intussen alweer 'netjes' in Nederland rond. In november kreeg hij blijkbaar weer de kriebels te pakken en zwom weer naar het Belgische natuurgebied toe. Toen de beheerders van de Molensteense plassen hem zochten, vonden ze hem in een ander natuurgebied in Nederland. Kortom, grenzeloze natuur in de praktijk.

Paarden 'vast' op klein eilandje tijdens hoog water, januari - 2003
Tijdens de hoge waterstand in de Klompenwaard bij Doornenburg, heeft een kudde koniks een tijdlang vastgezeten op een klein eilandje. Men heeft geprobeerd om de paarden naar het vasteland te laten zwemmen, maar halverwege zwommen de koniks weer terug. Stichting Ark heeft samen met onder andere de dierenbescherming en de politie de dieren bijgevoerd, zodat ze niet om zouden komen van de honger. Veel omstanders hebben zich negatief hierover uitgelaten. Gelukkig waren er genoeg mensen van Stichting Ark ter plekke om uit te leggen dat het hier om wilde paarden gaat en niet om tamme huisdieren.

Paarden 'vast' op klein eilandje tijdens hoog water, januari - 2003
Tijdens de hoge waterstand in de Klompenwaard bij Doornenburg, heeft een kudde koniks een tijdlang vastgezeten op een klein eilandje. Men heeft geprobeerd om de paarden naar het vasteland te laten zwemmen, maar halverwege zwommen de koniks weer terug naar het kleine eilandje. Stichting Ark heeft samen met onder andere de dierenbescherming en de politie de dieren bijgevoerd, zodat ze niet om zouden komen van de honger. Veel omstanders hebben zich negatief hierover uitgelaten. Gelukkig waren er genoeg mensen van Stichting Ark ter plekke om uit te leggen dat het hier om wilde paarden gaat en niet om tamme huisdieren.

Geboorte en gevechten in Blauwe Kamer, 23 april
Woensdagochtend heel vroeg werd er weer een veulen geboren in de Blauwe kamer bij Rhenen.
Binnenkort foto's van de geboorte.
De nieuwe aanwas betekent natuurlijk werk aan de winkel voor de moeders om de veulentjes te beschermen en van alles te leren. Maar ok voor de vaders en vooral aanstaande vaders is het voorjaar een roerige tijd. Twee weken na de geboorte worden merries hengstig. Voor hengsten is dit het moment om hun genen door te geven.
het is dan ook in deze tijd dat de leidhensgt kontsant zijn positie moet verdedigen tegen aanvallen van andere hengsten.
Gevechten tussen hengsten kennen veel variaties en technieken. In deze tijd van het jaar zijn de gevechten het hevigst en de meeste hengsten hebben wonden aan de achterbenen (en billen) en aan hun kop (hoofd).
Meestal zijn gevechten geritualiseerd, volgens een vast patroon voeren twee dieren een aantal bewegingen uit. Nu het gaat om het bevruchten van merries zie je ook vaker een botte aanval of uitval. Er wordt dan meteen met voorbenen geslagen of gebeten in nek of flank. Trappen met achterbenen zijn het hardst.

Transport Rusland afgelast, 16 april
Het transport van 20 konikpaarden naar het Russische Oriol Briansk is afgelast.
Dit transport, dat live te volgen zou zijn op wnf.nl, kon niet voldoen aan de veterinaire eisen die gesteld werden door de Russische overheid.

De paarden zullen voor een deel weer losgelaten worden. een ander deel van de paarden zal naar een gebied in Duistland worden gebracht. Hiervoor gelden minder strenge eisen.

Nieuw bloed in Blauwe Kamer, 3 april 2002
Twee driejarige hengsten zijn woensdag losgelaten in de Blauwe Kamer.
De heren werden persoonlijk afgeleverd door Jan van der Veen, beheerder van onder andere de Beuningse uiterwaarden.
De twee hengsten moeten voor nieuwe input in de genepool zorgen, of op z'n nederlands: inteelt voorkomen.

De kudde in de Blauwe Kamer werd deze week nog aangevuld met nieuwe dieren, tegen het eind van de lente zal de helft van de kudde gaan verhuizen. Een deel gaat naar de Amerongse Bovenpolder en een deel emigreert naar een Engels natuurgebied.

Transport op alle fronten succesvol!, 16 maart
het transport van 11 koniks naar het Duiste Nieby is op alle vlakken succesvol geweest!
Het laden verliep rustig, mede dankzij de professionele aanpak van de Saatsbosbeheer-medewerkers. De trailer waarin de paarden worden vervoerd is zeer geschikt voor dergelijke transporten. Het is een relatief lage trailer zodat paarden niet de neiging hebben om te gaan springen. Deze trailer is van de firma Betten uit Appelscha.
Het lossen van de paarden verliep ook zeer gemakkelijk. De paarden waren de eerste stappen een klein beetje stijf in de benen.
Dit transport is een goede test voor het veel grotere transport naar Rusland, 17 april.

Veulenlogboek op de site!!, 14 maart
Op de site gaan we bijhouden wanneer en waar er veulentjes worden geboren.
Iedereen kan het aanmelden als hij een klein licht-geel jong paardje ziet lopen.
Wil je een bezoek brengen aan een kudde koniks maar weet je niet welk gebied je gaat bezoeken, dan kun je hier kijken waar de jongste veulenstjes zijn.
veel plezier!

15 maart naar Noord Duitsland, 13 maart
Vrijdag de 15e worden een aantal paarden uit de Oostvaardersplassen naar Duitsland gebracht.
Het gaat om een deel van de paarden die lopen in de driehoek (1e wandelgebied bij bezoekers-centrum). Een kudde van 24 dieren. Dit is een van de rustigste kuddes konikpaarden. Er lopen relatief veel jonge dieren waaronder een aantalniet drachtige merries.
Deze groep heeft geen duidelijke leidhengst. Er zijn twee of drie hengsten die om en om naar het leiderschap dingen mar geen heftige concurrentie hebben zoals in andere gebieden (bijv. de Millingerwaard).

Bericht van Ben Buse (chauffeur), 17 februari
Op dit moment lopen de voorbereidingen op volle touren en het tijdstip nadert razend snel. Ik heb onze reis al zeker 5 keer gereden(In mijn hoofd) en heb dan ook voor de meeste problemen die wij tegen kunnen komen al een oplossing. Gaarne wil ik je ook mededelen wat wij allemal doen om de dieren te vezorgen. Alle twee trailers nemen 10 dieren mee. Ze worden ingedeelt in 5 vakken.En worden als volgt geladen: 1e vak 1 Leithengst 2e vak 5 Merry's 3e vak 2 Jonghegsten 4e vak 2 Jonghengsten 5e vak Voer en Stroh Alle vaken worden gescheiden met hoge schoten zodat de groepen niet met elkaar in kontaky kunnen komen. De totaale leefvlakte waar de dieren de 5 dagen moeten verbrengeb is in totaal 62,5 qm. Op die manier kunnen zij tijdens het transport staan, liggen en draien,ze worden dus niet vastgebonden. Bevoor wij gaan laden worden de auto's klaargezet. Op de grond komt een dikke laag met drooge houtvezels, darover heen komt een hele dikke laag stroh.An de buitenwanden werden dan drink- en voerbakken vastgemaakt. Tijdens iedere stop die wij maken werden dan de dieren van ons verzorgt en krijgen ze water en voer. Voer het voer onderweg nemen wij dan ook twee rollen hooi mee, 20 zakken wortels en een tank met 1000 liter water.Onderweg vullen wij dan de tank als het nodig is weer bij. zo nu weet je weer ietsje meer over het transport, ik verheug mij erop op de reis want ik weet dat alles weer goed gaat. Tot ziens

Ik ga zelf mee om foto's te maken dus die komen zeker op de site.

Paardentransport luxe cruise, 8 feb 2002
Zal het transport een snoepreisje worden voor de paarden?
Dieren die in het wild zijn opgegroeid zullen opsluiting in een bewegende vrachtwagen natuurlijk als zeer stressvol ervaren.
Toch wordt er alles aan gedaan om deze stressfactor zo klein mogelijk te maken. De dieren hebben elke een apart gedeelte in de wagen. In dit gedeelte kunnen de paarden zich goed bewegen (en omdraaien). Tijdens het rijden moeten de dieren zich concentreren op het bewaren van hun evenwicht.
Tijdens de stops zullen de paarden worden gevoerd met het voedsel dat zij normaal eten maar er gaan ook wortels en appels mee om de dieren een beetje te verwennen.

Ben Buse (een van de chauffeurs bij het transport):"ooit wil ik met een vrachtwagen Przewalski's naar Mogolie bregen. En dan zorg ik dat er geen enkel uitval is. Onderweg krijgen de dieren een week rust..","sterftepercentages van 20% bij een vliegtuigtransport zijn niet acceptabel".

Eerder transport naar Duitsland, 8 feb 2002
Nog voor het transport naar Rusland zal er een transport plaatsvinden van paarden uit Lelystad naar Duitsland.
Het gaat om tien paarden die in een dag rijden vervoerd zullen worden naar een duits natuurgebied. Dit transport is gepland voor eind maart.
Het zal een goede test zijn voor de veel langere route naar Rusland half april.

eerste veulentje van het jaar, 24 jan 2002
Net als vorig jaar is in het gebied bij de Oostvaarderse Plassen het eerste veulen van het jaar geboren. In het gebied dat door de weg wordt doorkruist wordt elk jaar begin januari het eerste veulen geboren.
Kenmerk van verwildering van paarden is dat de veulens meer synchroon (in dezelfde periode) worden geboren. Dat is hier dus nog niet zo. Nieuwe generaties merries krijgen hun veulen in april of mei.

Het veulentje is trouwens een dame.

Transport naar Rusland, 9 januari
17 april is het zover, dan gaan twintig konikpaarden op transport naar een Russisch natuurgebied in de streek Orel.
Tien merries en tien hengsten worden apart vervoerd in speciale vrachtwagens. Naast deze wagens zal het convooi bestaan uit een extra bus voor chaffeurs en verzorgers en er gaat een volledige reisbus met geinteresseerden mee!

In deze bus is nog plaats voor passagiers. De reis zal vijftien dagen duren. Naast aandacht voor de paarden zal er op de terugweg een aantal musea en andere Russische bezienswaardigheden worden aangedaan. Hieronder is bijvoorbeeld de Hermitage in St Petersburg.
De translocatie zal life te volgen zijn op de website van het Wereld Natuur Fonds (www.wnf.nl)

Meer nieuws volgt snel.

Paarden dik in de vacht, 17 december
Nu de winter zich een klein beetje laat zien hebben de paarden profijt van hun stevige vacht.
De dieren lijken geen enkele last te hebben van de vorst of ijzel. De neus van een konikpaard heeft 's winters ook een beschermend vachtje.

Wel trekken de dieren wat meer de begroeide delen van de gebieden in. Daar zoeken ze naar brandnetel-wortels, twijgen en riet. Nu het voedsel van de paarden minder voedingswaarde bevat kiezen de paarden ervoor om maar gewoon heel erg veel te eten.

Merrie verstrikt in draad, 20 november
De dierenarts heeft een merrie uit haar lijden moeten verlossen.
In het gebied bij de Oostvaarderse plassen dat door de weg wordt doorkruist lopen ongeveer 24 dieren. Onlangs heeft de dierenarts van Staatsbosbeheer een van de dieren een spuitje moeten geven. De merrie was verstrikt geraakt in een draad. Deze was zover in het vlees doorgedrongen dat er verscheidene pezen waren doorgesneden. Hoe de draad om de benen van het dier terecht is gekomen is niet bekend.
Het afmaken van de merrie levert geen schade aan het fokprogramma.

'Massale sterfte' onder paarden Oostvaarderseplassen, 6 november -
De Telegraaf:'De inspectie van de Dierenbescherming wil van Justitie een grootscheeps onderzoek naar de massale sterfte van dieren in de Oostvaarderseplassen'
'Staatsbosbeheer, die het menselijk ingrijpen tot een minimum wil beperken, geeft aan dat het om een natuurlijke sterfte gaat. In een winter gaat tien tot twaalf procent van een populatie dood.'

Kennelijk kunnen organisaties als de dierenbescherming nog steeds niet wennen aan dit normale aspect van de natuur.
Zoals het voorjaar het seizoen is voor nieuw leven, zo is de winter een periode dat zwakke dieren sterven.
Staatsbosbeheer zou een veel groter probleem hebben als de dieren niet zouden doodgaan.

Overbevolkte Blauwe Kamer leidt tot zware beproeving bij strenge winter, 22 okt '01
Bij een zware winter zal de populatie Konikpaarden een zware beproeving te wachten staan in het gebied de Blauwe Kamer.
Eigenaar het Utrechts Landschap heeft momenteel te veel dieren lopen op een te klein gebied. Er wordt gezocht naar een geschikte lokatie om een deel van de kudde onder te brengen, maar tot nu toe is dit nog niet gelukt.
De vraag is nu of het Utrechts Landschap, net als Stichting Ark, zal kiezen voor het slachten van een aantal paarden.
Voor het in stand houden van een gezonde populatie is dit soms een noodzakelijke stap.

9 okt '01,
Van Stichting Ark heb ik veel nieuwe informatie gekregen. Onder andere over hoeveel paarden er in de verschillende gebieden lopen. Binnenkort zal ik deze informatie verwerken. De paarden in de Oostvaarderse Plassen lopen momenteel tussen de burlende edelherten. De Koniks hebben er weinig last van...

28 september, Utrecht
recencie:
De Takh - terug naar Mongolië
Deze documentaire ging 22 september in premiere tijdens het Fimfestival in Utrecht
Een mooi verhaal over de herintroductie van de Takh, ook wel Prezwalski paard genoemd. Schitterende beelden van de Mongoolse hoogvlakten en zijn bewoners.
De documentaire heeft een hoog 'feelgood'-gehalte maar geeft een goed beeld van het uitsterven en herintroduceren van deze paarden. Met de dieren die in Europa in dierentuinen leefden, zijn een aantal verschillende bloedlijnen hersteld.

80 dieren zijn teruggevlogen naar Mongolie. Deze kuddes worden momenteel in bescherming genomen tegen wolven om het herstel van de populatie te bespoedigen.
Een lekker uurtje in de bioscoop.
meer info

18 aug '01, Utrecht
Enige reparaties aan de site uitgevoerd.

17 sept 01, Utrecht
De paarden zien er niet uit!
Elk najaar lopen de meeste Koniks met een hoofd vol klitten. Klitballen van de Grote Klis, een algemeen voorkomende plant in het wild, verstrikken zich in de manen en de staart van de paarden. Het ziet er niet uit maar de dieren hebben er geen last van gelukkig.

27 aug 2001, Millingerwaard, Bisonbaai
Door de extreme hitte dit weekend hebben veel mensen in de omgeving van Nijmegen de koelte van het water opgezocht. Tegenover Oortjeshekken is een heerlijke plas; de Bizonbaai. In dit gebied lopen ook Konikpaarden. Mensen en Konikpaarden kunnen goed samen genieten van de natuur. Maar dat kan veranderen.

Paarden zien mensen als een koe of een ree, een andere soort met gekke gewoontes waar hij weinig mee te maken wil hebben. En daar zijn wij als mens blij mee want dan kunnen we ze rustig bekijken.
Maar wanneer mensen de konikpaarden gaan aaien of nog erger, gaan voeren, dan zien de paarden de mensen als een snoepautomaat. Dan gaan ze mensen opzoeken want 'mensen' betekent eten. Dan kunnen Konikpaarden verdelende en opdringerige dieren worden. Dus NOOIT VOEREN of aaien.

De paarden bij de Bizonbaai zijn waarschijnlijk wel gevoerd. Ze kwamen dit weekend tussen de badgasten terecht omdat ze niet bang waren. Daarbij is een ongeluk gebeurd. Gelukkig is dit goed afgelopen maar de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn.

Wat moet ik doen als er wel een paard naar me toe komt?
"Als ik foto's maak komen er meestal wel een paar tieners (paarden van 1 tot 2 jaar) naar me toe. Ik pak vaak een takje of een rietstengel van ongeveer een meter lang. Als ze binnen bereik zijn geef ik ze een tikje op hun neus of tegen hun lippen. Dat vinden ze zo vreemd (een uitschuifarm van een meter) dat ze al snel niet meer geinteresseerd zijn."

Zorg ervoor dat de paarden niet te mak worden want anders moeten of de mensen of de paarden een het veld ruimen.

24 aug 2001, Utrecht/Midwolda
De heer Speelman van het Groninger Landschap heeft me alles verteld over de eerste Konikpaarden in Nederland. Uit het Poolse Poplino zijn in 1981 drie paarden geimporteerd. Die zijn vrijgelaten bij de Ennemaborg (Midwolda).

21 aug 2001,
Informatie gevraagd bij het Groninger Landschap over de allereerste Koniks in Nederland.

17 aug 2001, Utrecht
De site staat in de zoekmachine Vindex.nl BOVENAAN wanneer 'konikpaarden' wordt ingevoerd als zoekterm. De inhoud van de site komt volgens deze zoekmachine voor 99% overeen met de zoekterm. En die andere 1% dan?

1 aug 2001, Utrecht
De site gaat online. Na een jaar lang klussen, experimenteren, programmeren en natuurlijk observeren en fotograferen, ben ik toegekomen aan het publiceren. De website staat erop.

13 juni 2001
Oostvaarderse Plassen In grote kudde (450 dieren?) lopen twee kleine veulentjes bij een merrie. Zou het een voor paarden zo zeldzame tweeling zijn?

13 juni 2001
Oostvaarderse Plassen (de driehoek) kudde schrikt van een vos en slaat op hol.

11 mei 2001
Oostvaarderse Plassen gedeelte dat doorkruist wordt door de weg
In dit gebied lopen vier oudere hengsten. Deze zijn uit het gebied gehaald vanwege het gevaar op inteelt.

20 Apr 2001
Blauwe Kamer
Veulen wil niet drinken bij de moeder, ondanks reddingspogingen heeft het veulen het niet gered.