KONIKPAARDEN.NL

Konikhengst
    Dagplanning
   
Konikpaarden doen op een dag verschillende dingen. Als ze iets doen, doen ze het met de hele kudde.

sssst de kudde staat te rusten   Zo zie je vaak de hele kudde grazen, de hele kudde slapen of zijn alle dieren met elkaar bezig (sociaal gedrag).
In een natuurgebied kunnen de paarden zelf bepalen naar welk gedeelte ze gaan. De oudste merrie bepaalt dat. Zij weet, uit ervaring, waar er op dat moment het beste voedsel groeit.
's Ochtends loopt de kudde dan eerst naar het voedsel. Tijdens het eten verspreidt de kudde zich. Toch houden de dieren elkaar goed in het oog.

Als er voldoende gegeten is breekt de tijd aan om een beetje te doezelen. Dit is een soort middagpauze. Na de middag worden de dieren een voor een weer wat aktiever. De 'wakkere' dieren besteden hun tijd aan elkaar.

stoeiende veulens
De veulens gebruiken deze tijd om uitbundig te spelen en te stoeien. Als de zon over haar hoogtepunt is trekt de kudde weer naar een plaats om te grazen.
Paarden hebben maar een maag, ze hoeven niet te herkauwen zoals bijvoorbeeld koeien. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen eten de dieren de hele dag door.